fredag 27 september 2013

Den fan.....ska fas 3

Lite fakta om fas 3

 

Vad är fas 3 ?


Fas 3 är en del av jobb- och utvecklingsgarantin, ett arbetsmarknadspolitiskt program som infördes i juli 2007. Programmets syfte är att erbjuda personer som varit arbetslösa under en längre tid individuella insatser för att de så snabbt som möjligt ska få ett jobb. Jobb- och utvecklingsgarantin är indelad i tre faser. Den första fasen omfattar max 150 dagar och innehåller i huvudsak kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser. Den andra fasen omfattar utöver åtgärderna i första fasen även praktik och arbetsträning vid en arbetsplats. Den tredje och sista fasen, den som kallas fas 3, infaller efter 450 dagar i programmet. Den som inte har fått ett jobb efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin får sysselsättning hos en så kallad anordnare som Arbetsförmedlingen utser. Varje sysselsättningsperiod i fas 3 får pågå i högst två år.


Hur mycket får man i ersättning ?

Den som uppfyller villkoren för a-kassa lämnas aktivitetsstöd med 65 procent av den dagsförtjänst som låg till grund för den senaste arbetslöshetsersättningen, dock lägst 320 kr per dag. Den som inte uppfyller villkoren för att få a-kassa får ingen ersättning/aktivitetsstöd i fas 3.
Aktivitetsstödet betalas ut för fem dagar i veckan för den som är sysselsatt på heltid.



Måste man acceptera den fas 3-plats som man blir anvisad ?

En deltagare har alltid möjlighet att själv föreslå lämplig sysselsättning. Bedömer arbetsförmedlaren att det är en lämplig plats för en deltagare och ur ett arbetsmarknadspolitiskt perspektiv, så måste deltagaren acceptera.

Kan anordnaren anställa eller utöka sin personal utan att fråga fas 3 
deltagaren om han eller hon är intresserad ?

Anordnaren har ingen skyldighet att ge förtur till en deltagare i fas 3 och har ingen skyldighet att fråga deltagaren. Fas 3 deltagaren kan söka tjänsten och Arbetsförmedlingen kan erbjuda arbetsgivaren olika former av stöd till arbetsgivaren om denne vill anställa deltagaren.



Varför redovisar inte Arbetsförmedlingen vilka arbetsgivare som nyttjar Fas 3 platser ?

Det är sekretessbelagda uppgifter.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Min kritik till och emot Fas 3.

Jag skulle vilja höra någon politiker i alliansen förklara för mig vad fas 3 ska vara bra för. Jag skulle vilja fråga dom. Vilka gynnas av fas 3 ? Inte jag. Och säkert inte du som läser det här. 
Man får arbeta utan lön. Låter som mig som ett slav arbete. Och på det. Du är inte garanterad en anställning. 
Så snälla svara på min fråga. Förklara för mig vad fas 3 ska vara bra för. 
Den har inte hjälpt många. 
Och där fas 3 
har varit till nytta är lätt räknade. 
Nej, att fas 3 ska hjälpa oss till ett nytt arbete. Det tvivlar jag på. Tvärtom. 
Det är säkert bättre att söka på annat håll än att gå med i fas 3. 
Det finns ett helt hav med jobb där ute. 
Jag blir bara förbannad när jag tänker på det. 
Hur en sån idè kan ens utvecklas och läggas fram på det sätt det gjort. Men ännu värre. Att det kunds klubbats igenom. En sista undran. Hur ska folk runt om i Sverige uppfylla sina framtids planer och drömmar, När dom blir stoppad av bl.a fas 3. Så ni i alliansen. Vad har ni att säga till er försvar. Vad har ni att säga till besvikna svenskar. Jag skulle vilja höra ert politiska svar. Men jag, personligen skulle vilja säga mitt raka åsikt till er.
GÖR OM OCH GÖR RÄTT.

söndag 22 september 2013

Kattunge vs bror Göran

Var över och firade Alva som fyllde 3 år idag. Grattis lilla alvis. Det var nice där. Lina har på senaste tiden bjudit en katt unge på dvs mat. (Hur gullig som helst) Så att den börjat försök att bosätta sig inne oss dom. Lina och ungarna är helt som galna i den. Katten har bara ett hinder. GÖRAN. Göran kastar ut den. Eller ja, när han vågar få ut den igenom dörren. haha. Den kyckling han är ;) Ska sägas att det är grannens katt en bit ifrån dom. Men ja, det kan man ju ta diskutera. Haha :) Den vill nog hellre flytta in oss dom. Och inte blir Lina och ungarna ledsna för det.  Mer tvärtom. Stackars stackars lille Göran gubben.

söndag 15 september 2013

Magneternas kärlek.

Man kan jämföra två magneter med en människa och kärlek. Jag ska förklara.  Har du två magneter och slår ihop dom fäster dom sig fast med varandra. Men vänder du på dom så undviker dom varandra och slår sig ej ihop. Och hur kommer människor och kärlek in i det här.

Vi tar två människor som är singlar. En tjej och en kille. Båda gillar att läsa böcker, gå på konst utställning och gå på tivoli. Och båda har ett favorit resmål.  Thailand. Dom lyssnar på samma musik och är verkligen inte intresserad av som visas på tv, och dom gillar viss typ av filmer, främst. Musikaler och drama komedier.
Det här låter som det perfekta paret. Där magneten slagits ihop. Och det har den gjort. Allt stämmer in på varandra.  Men skulle dom bli lycklig i längden. Nej, tror faktiskt inte det. Jag ska förklara det sen.

Vi tar en annan kille och tjej. Kille gillar båtar, film, sport osv. Och hänga med kompisarna.
Tjejen. Hon älskar att sy, vara med kompisar, gyma, bada och läsa. Hålla till i trädgården
Dom två hatar varandras hobbies.  Men respekterar dom.
Här går magneten tvärtom. Inte ihop. Men här finns istället större chans att förhållande håller mycket längre än om man har allting gemensamt. Än I en magnet som sitter fast kedjan.

Magneterna som sitter ihop. Det förhållandet frågar jag mig. Håller det. Vet ej. Jag har inte sakt att det går, men jag kan då fråga dig hur kul skulle det vara att göra saker tillsammans hela tiden med det man älskar. Och då med sin hobby. Det man gillar att göra. I Slutändan tror jag man tröttnar på varandra. Men ska sägas. Förvissa funkar det.

tisdag 10 september 2013

En nice dag på berget.

Idag var jag och kissarna ute och myste på berget. Jag läste och kissarna softa och undersökte omgivningen.